Dela med dig av din kunskap på Wikipedia

Jag använder ofta Wikipedia. Det är det ofta absolut snabbaste sätter att snabbt kolla upp saker. Att det inte alltid är 100% korrekt vet alla, det är en del av grejen. För  vem som helst kan gå in och skriva vad som helst. I teorin. I praktiken finns en massa personer som kollar vad som skrivs, rättar till felaktigheter och tar bort sådant som inte hör hemma på Wikipedia.

Nyligen skrev Andreas Ekström en krönika där han uppmanade alla att pröva på att redigera en artikel på Wikipedia, för att förstå vad det handlar om. (Hittar den tyvärr inte nu.) Jag bestämde mig för att pröva.

Jag kollade runt på några artiklar om författare och andra personer jag har bra koll på och upptäckte att det fattades en massa info – nysläppta böcker, länkar och andra relevanta faktauppgifter. Ibland saknas  personen helt och hållet på Wikipedia. Då krävs det lite mer för att åtgärda det. Men inte ens att skapa en helt ny sida var någon egentlig konst. Snart upptäckte jag att andra var där och lade till, kategoriserade och förbättrade det jag gjort.

Det brukar heta att man ska stötta sina författande vänner genom att köpa deras böcker. Men det finns ju gränser för hur många titlar man kan köpa. Ett annat sätt att hjälpa sina kollegor kan vara att skapa och uppdatera artiklar på Wikipedia. Innan man gör det kan det dock vara bra att kolla in vilka riktlinjer som gäller för biografiska artiklar. Och man bör naturligtvis inte skriva om sig själv, annat än för att rätta till uppenbara fel i andras artiklar.

Efter att ha redigerat ett par artiklar insåg jag att det var riktigt kul. Ungefär som bloggosfären och Twitter bygger Wikipedia på gemensamt skapande av något. Det är ganska häftigt.