Börje, Frank eller Ralf?

Tack för hjälpen med namn till Stellas morfar i förra inlägget! Jag gillar alla förslag, men har ändå några favoriter.

Fröken K:s förslag Börje låter rejält och mysigt. Som en riktigt bra morfar. Lasse tyckte att det var självklart att morfar ska heta Frank, och det är det kanske. När jag gick i gymnasiet skrev jag en novell där en av karaktärerna hette just Frank (efter Kentlåten). Kanske är det han som har gått och blivit morfar? Ann-Charlotte tycker att morfar ska heta Ralf. Jag tänker genast på Ralf Edström. Varför inte…

Som ni ser har jag inte bestämt mig för vilket namn det blir, så jag får helt enkelt ta och dela ut en bok till alla tre förslagen. Mejla era postadresser så kommer en bok på posten. Glöm inte att skriva om jag ska signera boken till någon speciell.

*

Med detta inlägg trycker jag på stoppknappen för den här bloggen. Om och i sådana fall hur jag kommer att blogga framöver återstår att se.

 

Att släppa ett manus och börja om på nytt

Jag hade en idé. Jag ägnade åtskilliga timmar åt research och ännu fler åt att skriva. Jag redigerade. Jag skrev mer. Jag skickade det till och med till min förläggare.

Men så kom insikten: detta är inte det manus jag vill ska bli nästa bok om Stella. Jag drog i nödbromsen, kastade ut manuset genom fönstret och tog sikte på ett nytt, okänt resemål.

Dagen efter kom en ny idé till mig. En idé som jag hoppas ska leda till ett manus som inte bara blir skrivet, utan också antaget och utgivet. Men först hela proceduren igen: tänka, undersöka, skriva, redigera.

Som av en händelse blev jag ombedd att säga något till eleverna bakom bloggen Jamals kompisar på bokmässan. Det kunde inte ha kommit lägligare. Jag tog givetvis hjälp av ett gäng experter i utforskandet av min nya idé.

Gissa om jag blev glad när jag fick en lång lista som svar på min fråga. Nu sätter jag mig vid datorn och börjar skriva om Stella. Igen.

Hej bokmässan!

Äntligen är det dags för bokmässa. I morgon åker jag och det ska bli riktigt roligt att träffa gamla och nya bekantskaper, lyssna på intressanta seminarier och inhandla en och annan bok. Hoppas vi ses där!

Fina ord om Stella

Nu har reaktionerna på Stella skaffar ett syskon börjat trilla in. Jag kan inte låta bli att dela med mig av några av dem:

Känslorna hos bokens jag, Stella, fångar läsaren genast. Det är lätt att följa hur hennes tankar kretsar runt det enda som känns viktigt för henne. Författaren Annelie Drewsen får Stella att bli högst verklig med ett naturligt språk för en 7–8-åring.  
(Ur BTJ:s lektörsomdöme) 
 
Fjärde kvällen denna vecka som vi läser Stella skaffar ett syskon av Annelie Drewsen som godnattsaga. En ny favorit helt klart!

Och din bok om Stella! Jag passade på att läsa den på vägen hem, du kan ju gissa om jag fick sitta och kämpa med tårarna på tunnelbanan …

Genomgående var boken just sådär vettigt normkritisk i det tysta.
Den allra finaste reaktionen kommer dock från ett gäng som jag har skrivit om tidigare, nämligen Jamals kompisar. Här är senaste avsnittet av deras TV-program:  

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=VdtuAYGU2HY]

Och vinnaren är…

Förberedelserna inför bokmässan går in i sitt slutskede. Igår gjorde jag det kanske allra viktigaste: gick till frisören. Så nu är jag redo att sätta mig på tåget till Göteborg.

En fin vistelse på bokmässan hoppas jag även att Mari kommer att få. Hon blev vinnaren i min egen lilla utlottning av entrébiljett till mässan. Biljetten kommer på posten.

Vi ses på bokmässan!

En vanlig arbetsvecka

Hur sen en vanlig arbetsvecka ut för en skrivande person? För min del såg förra veckan ut så här:

MÅNDAG
Åker till jobbet på morgonen. Under hösten vikarierar jag som redaktör för tidningen LÄRA som ges ut av utbildningsförvaltningen i Stockholm stad. På fredag ska mitt första nummer av tidningen gå till tryck, så jag har en intensiv arbetsvecka framför mig. Under dagen hinner jag bland annat med ett möte med en kollega och ett lunchmöte med en frilansskribent.

På kvällen ordnar jag det sista med den presentation jag ska hålla för studenterna på en skrivarkurs på onsdag. Stänger in mig i sovrummet och övar en stund på vad jag ska säga medan resten av familjen ser på tv.

TISDAG
Fortsätter förberedelserna för tryck av tidningen. Det är många sidor som ska korrläsas, så det blir en del mejl och telefonsamtal med justeringar. Dessutom planering inför nästa nummer. Går igenom det med en kollega.

Under dagen plingar det till ganska många gånger i min mobil. Jag får bland annat mejl från förläggaren på Rabén & Sjögren om hur jag laddar ner friexemplar av Stella skaffar ett syskon som e-bok. Testar när jag kommer hem och visar familjen. Dessutom mejl från redaktören för min kommande bok, som har fått en redigerad version av manuset: ”Rackarns så bra texten blev. Fick faktiskt gåshud när jag läste den nu!” Jag blir glad och hoppas att fler ska ha samma läsupplevelse.

På kvällen stänger jag in mig en stund för att öva mer på mitt framträdande. Känns lite larvigt att sitta och prata för mig själv, men jag vet att det blir bäst om jag övar i förväg. Dessutom är det alltid svårt att uppskatta hur lång tid det tar utan att faktiskt säga det man har tänkt.

ONSDAG
Min frilansdag. Jag åker pendeltåg till Flemingsberg och letar mig fram till rätt rum på Södertörns högskola. Läraren för kursen hjälper till att koppla in det tekniska. En kvart före utsatt tid börjar studenterna droppa in. Mellan 10 och 12 kör jag sedan mitt program. Det är roligt och studenterna kommer med många bra frågor. Jag hinner inte säga allt jag har tänkt. Två personer kommer fram efteråt och säger att de verkligen uppskattade mitt besök.

Tar pendeltåget hem. Är hungrig men bestämmer mig för att äta hemma. Det blir en sen lunch, sedan intensivt arbete med en annan tidning jag arbetar med ideellt. Inte idealiskt att skicka två tidningar till tryck samma vecka, men det är inget jag kan göra något ut just nu. Kraschar i säng en stund på eftermiddagen av trötthet. En tupplur gör susen.

Post från Nypon förlag med biljett till bokmässan. Får idén att lotta ut den på bloggen och mejlar förlagschefen om det.

Föräldramöte på barnens skola på kvällen. 

TORSDAG
Tillbaka till jobbet med LÄRA. Inser att det inte var idealiskt att vara borta en dag mitt i veckan när tidningen ska till tryck. En hel del att fixa med. Lunchmöte med ännu en frilansskribent blir ett trevligt avbrott i stressen. Korrmöte med formgivaren på eftermiddagen. Sedan tillbaka till jobbet och fix med det som behöver åtgärdas. Är kvar på jobbet ganska sent.

Kommer hem och arbetar med tidningen jag arbetar ideellt med. Får mejl från läraren på skrivarkursen jag var på igår: ”Ville bara än en gång tacka för din föreläsning igår. Den var verkligen bra, och jag hör alltså gärna av mig framöver för att boka in dig igen! (Och din bok om Stella! Jag passade på att läsa den på vägen hem, du kan ju gissa om jag fick sitta och kämpa med tårarna på tunnelbanan …)!”

FREDAG
Dagen då tidningen ska gå till tryck. Fortfarande saknas en text. Tiden går. Det blir eftermiddag. Till sist kommer texten och jag får korrläsa och göra justeringar i raketfart. Skickar texten till formgivaren som stoppar in den i tidningen och skickar en ny pdf-fil: ”Detta går till tryck.” Kommer hem och ser att mina nya visitkort har kommit med posten.

LÖRDAG
Är med familjen, äter surströmming och fakturerar. Lägger upp tävlingen på bloggen. Min dotter har en kompis på besök som undrar om jag skriver på en ny bok.

SÖNDAG
Ännu en dag med familjen. Springer 5 km. Har kontakt med en formgivare om att snygga till min hemsida. Missar Babel med två av mina favoritförfattare. Undrar när jag ska få tid att se det…

Summering: Mycket jobb hela veckan, väldigt lite skrivande. Det är mycket annat som tar tid om man ska leva på sitt skrivande: administration, kontakter med uppdragsgivare och folk att samarbeta med m.m. Samtidigt har jag under veckan fått flera bekräftelser på det jag gör, vilket gör mig väldigt glad. Tänker att jag får hitta tid att faktiskt skriva en annan dag. Kanske i morgon…

*

Hur ser din arbetsvecka ut? Jag är nyfiken på hur ni andra som skriver, antingen på fritiden eller som heltidssysselsättning, får det att gå ihop. När hittar ni tid att faktiskt sitta ner och skriva?

Vinn en biljett till bokmässan!

Några dagar efter att jag hade skrivit avtal med mitt nya förlag kom ett brev på posten. Det innehöll förlagets kataloger och ett brev från förlagschefen. Dessutom hittade jag en biljett till bokmässan i kuvertet. En väldigt fin gest som jag uppskattar.

Då jag redan har ordnat allt inför bokmässan kommer jag att lotta ut biljetten här på bloggen i samarbete med mitt nya förlag: Nypon förlag

För att delta i utlottningen ska du svara på frågan: Vilken av Nypon förlags böcker blir du mest nyfiken på att läsa? 

Skriv ditt svar i kommentarerna till detta inlägg senast den 20 september 2013. Ange antingen en bloggadress eller en e-postadress, så att jag kan kontakta dig om du vinner.

Vinnaren dras slumpmässigt av ett av mina barn och presenteras här på bloggen senast den 22 september. Då kontaktar jag vinnaren för att få en postadress att skicka biljetten till.

Lycka till!

Hur ser din arbetsvecka ut?

I onsdags  gästföreläste jag på en kurs i kreativt skrivande på Södertörns högskola. I nästan två timmar pratade jag om mitt skrivande; hur jag sålde min första artikel, hur mina böcker har kommit till och hur mycket man tjänar på att ge ut en barnbok.

Studenterna kom med många bra frågor som jag försökte svara på så gott jag kunde. Det var dock en fråga som jag inte riktigt svarade på under besöket: Hur ser din arbetsvecka ut?

Det är en mycket bra fråga till alla som skriver, oavsett om det är på heltid eller vid sidan av en helt annan sysselsättning. Därför har jag tänkt skriva ett inlägg om hur den här veckan ser ut för mig, dag för dag. Förhoppningsvis kan jag publicera det på måndag.

Samtidigt skulle jag tycka att det var kul om fler skrivande människor ville dela med sig av sina arbetsveckor på sina bloggar. Hur får ni tid för skrivande i vardagen?

Stella på Bokspindeln

Bokspindeln är min favoritbokhandel i Stockholm. De vet hur man gör läsning inbjudande och låter hyllorna fyllas av böcker på en massa olika språk, bland annat svenska. I dag blev jag extra glad när jag kikade in i butiken. Titta så fint de har skyltat några nya titlar. Nils och Stella – igen.

Redigerar nya manuset

Mitt senaste manus har redan fått en redaktör och jag har precis avslutat en redigeringsrunda. Då kan det se ut så här:

Jag gillar verkligen det grupparbete det innebär att göra en text bättre. Små detaljer som gör stor skillnad. Och samtidigt sitter en illustratör någonstans och skissar på en karaktär jag har hittat på.

(PS. Barnens bokklubb har med både min Stella och Sofia Johanssons Nils i sitt senaste nummer. Roligt!)