Vinn mina böcker i Norra Sidan!

Det är inte varje dag man klättrar i klätterställning i högklackat, men vad gör man inte för en bra bild?

Tidningen Norra Sidan, som ges ut till alla boende i stadsdelarna kring Järvafältet här i Stockholm, har i senaste numret ett barnboksspecial.  Aleksandar-Pal Sakala berättar om sina  böcker, som handlar om dinosaurier och utomjordiska kossor. Marion Vogel, bibliotekarie i Tensta, berättar varför det är så viktigt att läsa för sina barn. Jag får också vara med och berätta om böckerna och Adam och vad jag tycker att litteratur är och ska vara.

Dessutom kan man vinna både mina och Aleksander-Pal Sakalas böcker. Klicka här och bläddra fram till sid. 18-19 för att läsa och tävla.

 Med det önskar jag en Glad påsk!

”40 procent av texten är överflödig”

I senaste numret av tidningen Skriva delar fyra författare med sig av en rad intressanta tips i artikeln ”Ge ditt skrivande en vitamininjektion”. Stewe Claeson säger en sak som jag fastnar särskilt för. Han betonar hur viktig det är att rensa i texten och påstår att ”alla texter är ungefär 40 procent större än de borde vara”.

Nu när jag sitter med ett manus framför mig som ska redigeras kan jag inte släppa siffran 40 procent. Tänk om jag skulle kunna stryka nästan hälften och fortfarande ha kvar storyn. Tanken kittlar. Han har nog rätt, tänker jag. Varje ord i manuset måste ha en ”inre nödvändighet”, det ska inte gå att slita några stycken ur min text utan att den blir förändrad.

Nu återstår bara den knepiga biten: att identifiera de 40 procent av texten som är överflödig.

Läsning för alla åldrar

Men att man ska läsa barnböcker som barn och sedan ta ett definitivt och oåterkalleligt steg över till vuxenbokvärlden är bara en konvention, som dessbättre är på väg att försvinna.

Det skrev Lotta Olsson i DN i söndags och tipsade om en rad böcker som passar läsare i alla åldrar.

Mitt tips på en bilderbok som alla borde läsa är Kan man..? av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge, en skruvad bok som fick mig att skratta högt flera gånger när jag läste den för några år sedan. Text och bild är i perfekt samspel och resultatet är skruvad och bitvis makaber humor. Kan man verkligen göra en sådan barnbok? Ja, uppenbarligen kan man det. Tyvärr finns den bara på biblioteket nuförtiden, jag skulle gärna se en ny upplaga.

Framgång ger trygghet

I dagens DN gratuleras Martin Widmark på femtioårsdagen. Han har skrivit ett 50-tal barn- och ungdomsböcker och är den mest utlånade författaren på Sveriges bibliotek, bland annat tack vare de omåttligt populära böckerna om LasseMajas detektivbyrå.

I intervju säger han två saker som jag inte kan släppa:

Ingen känner igen mig, men mina böcker känner de igen och för mig räcker det alldeles utmärkt. 

och

Framgången ger också en trygghet. När det går tungt gör det ingenting, det är inte hela världen. Det ordnar sig på något sätt. 

Det lägger jag på minnet och använder som målbild. Dit ska jag också, om det så tar mig 20 år.

Adam i Norra Sidan

I dagarna kom första numret av en ny lokaltidning för oss som bor kring Järvafältet. Norra Sidan bygger till stor del på medborgarjournalistik och vill vara en tidning som ”tar Järvaborna och det som händer i området på allvar”. Gissa om jag blev glad när jag såg att min lilla Adam fick vara med på ett hörn.

Min senaste artikel: ”Hjälp! Jag är ny lärare”

Jag tänkte att jag skulle visa vad det är jag skriver, när jag inte jobbar på mina manus.

Här är första uppslaget på min senast publicerade text. Den finns i Magasin 360:s senaste nummer där förra årets skolforskning sammanställs. Min artikel är en dels en personlig reflektion över hur det är att vara ny lärare, dels en intervju med två forskare som har ägnat sig just åt att studera nya lärares första tid i yrket. En hybrid-text som var rolig att skriva. Det var den intervjun som gjordes via Skype.

Visst är illustrationen fin? Den är gjord av Helena Halvarsson.